poniedziałek, 2 lipca 2012

Cukinie a la sushi


sól
pieprz
mielona papryka słodka
papryka czerwona
ryż
cukinie
czosnek
kukurydza

Gotujemy ryż. Cukinie kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. W patelni wok doprowadzamy do wrzenia 0,5l wody wrzucając do niej bulion warzywny. Kiedy bulion się rozpuści, zmniejszamy grzanie patelni do 2 albo 3 i wkładamy plastry cukinii, nie więcej niż dwa na raz obok siebie ;) Trzymamy ją tak długo póki nie zrobi się elastyczna, będziemy to wiedzieć kiedy po wyjęciu próbując rolować cukinię nie będzie się ona łamać. Gotowe plastry cukinii odsączamy.
Ostudzony ryż mieszamy w misce z czosnkiem, kukurydzą, solą, pieprzem i słodką papryką - doprawiamy jak kto lubi :)
Rolujemy plastry cukinii przebijając je wykałaczką i układamy na talerzu. Do każdej cukinii wkładamy przygotowany wcześniej ryż. Na koniec ozdabiamy papryką czerwoną :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz