poniedziałek, 25 czerwca 2012

Puszyste ciasto marchevkove!



1,5 szklanki startej marchewki
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oliwy
4 jajka
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże łyżki przyprawy do pierników

Bierzemy miskę wsypujemy do niej cukier i oliwę - ucieramy mikserem i raczej go już nie wyłączymy, no chyba tylko po to żeby przez chwilę mieć dwie wolne ręce i dodawać kolejno produkty :D.
Po konkretnej minucie ucierania wbijamy do miski po jajku wciąż nie dając chwili wytchnienia mikserowi :D dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do pierników. MIKSUJEMY!
Następnie dodajmy po łyżeczce startej marchewki póki 1,5 szklanki nam się nie wyzeruje :)
Tak przygotowaną masę ciasta przelewamy do blaszki posmarowanej zawczasu margaryną i wysypanej bułką tartą. Wsadzamy blachę do piekarnika nagrzanego na 200stopni. Czekamy 40 do 60 minut ciasto ma wyrosnąć i zarumienić się - co piekarnik to inna bajka więc czas i decyzję o wyjęciu ciasta z piekarnika pozostawiam wam do oceny :)

Pysznie smakuje, ale co zrobić żeby pięknie wyglądało?
Gdy ciasto wystygnie możemy polać je czekoladową albo białą polewą. Szczególnie polecam polewy firmy "Delecta" szybciej stygną na wypiekach i nie mają sztucznego smaku :) A jeśli chcemy naprawdę zaszaleć możemy zainwestować w lukier plastyczny, który jest jadalny :) Ja kupuję lukier na stronie www.aledobre.pl tu link: LUKIER PLASTYCZNY i ulepić dla dekoracji kilka marchewek :) Lepienie z lukru jest prostsze od lepienia z plasteliny ponieważ poszczególne elementy przyklejają się do siebie na kropelkę wody :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz