poniedziałek, 20 sierpnia 2012
Pora na rabarbar
Moda na rabarbar rozpoczęta! Ma teraz swoje 5 minut :)
Wykorzystałam to -uwaga- warzywo(!) do zrobienia paluchów rabarbarowych w cieście francuskim i prostego ciasta rabarbarowego :)
Powód do dumy to sposób zdobycia rabarbaru - prosto z maminego ogródka :D
Na początku próbowałam znaleźć jego innego zastosowanie:
ale ostatecznie wylądował w cieście :D
Przepis na paluchy rabarbarowe:
- rabarbar
- ciasto francuskie
- cukier
- żółtko
Łodygi rabarbaru obieramy i zasypujemy cukrem. Kiedy puszczą sok (ok 1/2h) osuszamy je ręcznikiem papierowym i owijamy ciastem francuskim. Następnie smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem :) Pieczemy 20 minut/180stopni.
Pycha ciasto rabarbarowe, proste i szybkie:) :
- 200g masła
- 130g cukru
- 1 cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g mąki
- 40g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- sól
- rabarbar ;)
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Dodajemy jajka. Masę łączymy z mąką, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rabarbar kroimy na kawałki. Ciastem napełniamy wysmarowaną masłem blachę. Na cieście układamy owoce (lekko wciskając). Pieczemy 45min/170stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz