czwartek, 2 sierpnia 2012

Ogórasy w zalewie pomidorowej


4 kg ogórków, obrać (niekoniecznie, jeśli ogórasy są młode można zostawić w skórce:)) i pokroić w plasterki (jak na mizerię)

5 cebul pokroić w plasterki i posolić dwiema dużymi łyżkami, wymieszać i wygnieść

1/2 szklanki octu 10%
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1 słoiczek przecieru pomidorowego
1-2 łyżki wegety
1 szczypta pieprzu
= wymieszać i zagotować (doprowadzić do wrzenia i wyłączyć)

Ogórki wymieszać z cebulą i zalewą i wkładać do słoików (ok 0,5l lub 0,4). Zakręcić i krótko gotować (na 5 minut).
Gotowe:)



Przy okazji zrobiłam też ogórki kiszone :) Dla przypomnienia:

Słoik 1l
do środka:
- 5 ząbków czosnku
- kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu
- kwiatostan kopru
Układamy ciasno ogórki i zalewamy wcześniej ugotowaną wodą (na jeden litr - 1 duża łyżka soli). GOTOWE :D Otworzę za dwa dni i będą pycha małosolne :D






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz