czwartek, 1 listopada 2012
Ciasto dyniowe!
Czasochłonny przepis na ciasto dyniowe! Jeśli macie dzień w piżamach i chęć spędzenia go w kuchni to polecam ;)
Najpierw robimy purée z dyni:
Kroimy dynię na kawałki (razem ze skorupą) zawijamy w folię aluminiową układamy na blaszce i wsadzamy na 1 godzinę do nagrzanego na 200stopni piekarnika. Po godzinie wyciągamy blachę i po wystudzeniu wyciągamy miąższ łychą ze skorupy i wyciskamy z niego sok, można w papierowe ściereczki, można też ręcznie. Uzyskaliśmy w ten sposób purée :)
Do zrobienia ciasta potrzebne nam będzie:
- 2,5 szklanki mąki
- 25g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 4 porządne duże łyżki purée z dyni
- 1 szklanka mleka
- 90ml oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki pestek dyni
Drożdże kruszymy do kubka i dodajemy do nich: 1 łyżeczkę mąki, 1 cukru i 2 duże łyżki ciepłego mleka. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Wyrabiamy ciasto i na koniec dodajemy podgrzaną lekko oliwę. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę pod ściereczką do wyrośnięcia.
Po godzinie wkładamy ciasto do formy. Pieczemy 60 minut w temperaturze 175 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz